Vill du äga en bostadsrätt i vårt kollektivhus?

(Uppdaterad 2022-12-29)

Just nu har vi två lägenheter till salu i vår byggemenskap och kollektivhus. Vi vill bo kollektivt för att det kommer underlätta vardagen, bli billigare och mer resurseffektivt, men framförallt för att det kommer blir roligare!


Förutom våra egna fullt utrustade lägenheter kommer vi som bor i Röda Oasen ha tillgång till en mängd gemensamma ytor, vilka består av storkök med matsal (där vi kommer laga mat och äta ihop), lekrum, trädgård och odlingsmöjligheter. I vår stora källare (ca 800 kvm) kommer det finnas tvättstuga, skafferi, verkstad och cykelförråd men så småningom också bastu, ateljé, bio och rörelserum, eller något annat. Det är upp till oss att forma dessa ytor som vi vill ha dem!

Vi är en bogemenskap, men också en byggemenskap. Det innebär att vi själva har ansvar och kontroll över vad vi skapar tillsammans, till vilken budget, och vilket slutdatum vi sätter för olika delprojekt. Mest troligt så kommer huset under en längre period ha många arbeten igång som vi själva driver, och vi letar efter någon som ser möjligheterna i det och tycker att det låter peppigt!

De två vakanta bostadsrätterna säljs som så kallade rålägenheter, samma upplägg som för oss andra sju hushåll i byggemenskapen som köper sin bostad. Det betyder att köparen själv får fixa kök, lägga eget golv och färdigställa ytskikten på sina egna väggar och tak efter eget behag och plånbok. Badrummen och deras ytskikt ingår och kommer vara färdiga. 

Nedanstående kostnader är inte helt säkerställda ännu. Kan komma att justeras upp eller ner beroende på byggets slutnota. Vi är dock sent i byggprocessen nu, vilket betyder att stora prisökningar gentemot budget är osannolika.


Lägenhet 1B

En rymlig trea i markplan, vattenburen golvvärme på toaletten. Takhöjd är 3,2m men delar av vardagsrum har nedbyggt installationstak. Frihöjden på loftet är ca 1 m.

Pris: Cirka 28 000/kvm

Storlek: 77 kvm

Avgift: Cirka 5000kr/månadLägenhet 1E

Enrumslägenheten har rymligt loft över toalett och kök. Hela lägenheten har vattenburen golvvärme. Takhöjden är 3,3 m och frihöjden på loftet är ca 1 m.

Pris: Cirka 35 000/kvm

Storlek: 31 kvm

Avgift: Cirka 2500kr/månadBorde jag köpa en lägenhet?

Ett flertal mäklare har värderat våra lägenheter till runt 38-42 kkr/kvm (dyrare ju mindre). Det är såklart är positivt. Men vår förhoppning är att intressenter inte bara ser det som en god affär, utan också tycker det känns spännande att prova ett annorlunda och mer socialt sätt att leva på!

När behöver köpet ske?

Beroende på hur byggets slutskede fortgår kan viss försening ske, men tanken är att alla hushåll ska vara redo med privat bolån redan nu i februari månad. Det tar tid för föreningens och din bank att godkänna nya personer, och vi behöver agera skyndsamt så att vi kan vara trygga och ha marginaler i tid. Vi vill gärna lära känna dig/er lite och du behöver känna dig trygg med oss och projektet. Så om du är intresserad – ansök så snart som möjligt!

Vad är nästa steg och hur anmäler jag intresse?


Kul att du är intresserad! Du anmäler intresse genom att fylla i frågorna nedan efter att ha läst vår vision (länk – läs!). Svarsfälten ser korta ut i formuläret nedan, men du har möjlighet att skriva utförliga längre svar om du vill.

Om du har funderingar om boendet så kan du nå oss på rodaoasen+nyrekrytering@gmail.com. Vill du komma och titta på huset och någon av lägenheterna är du välkommen att föreslå en tid för besök så återkommer vi!